C. Bechstein Selection Center Denmark

PIANOGUIDE

Digitalt eller akustisk?
Læs vores pianoguide inden du beslutter dig.

Her på siden kan du læse om de overvejelser du bør gøre, når du overvejer at anskaffe et instrument…

DIGITALT ELLER AKUSTISK?

… er ofte det helt store spørgsmål. Og lad det være sagt med det samme: Et akustisk klaver vil selvfølgelig altid være nummer ét, når du skal spille klaver! Når du spiller eller øver dig, kan du på det akustiske klaver frembringe et væld af klangfarver og tonestyrker, som du mekanisk kan kontrolere ned til mindste detalje. Det akustiske instruments smukke og naturlig tone gør det inspirerende at spille på.

Digitale klaverer er velegnede, hvis du kan lide at lege med forskellige lyde, har behov for let at kunne transportere dit instrument eller hvis der er et meget uegnet klima, der hvor klaveret skal stå (læs mere længere nede på siden). Digitalklaveret behøver heller ikke at fylde meget i stuen/på værelset, og en stor fordel er selvfølgelig, at du kan tage hovedtelefoner på, når du spiller.

Imidelertid er lydkvaliteten på et digital klaver begrænset. Selvom den er forbedret noget gennem de senere år, er der langt til den “ægte vare” – uanset hvor stort og dyrt et digitalklaver du anskaffer dig. Dette skyldes måden digitalklaveret danner sin tone på.

Digitalklaverets tone frembringes af digitale samplinger – dvs. at man optager en lydfil af hver tredie tone på et akustisk klaver, med kun få forskellige styrker (oftest 5). Andre producenter benytter computersimulering. Digitalklaveret måler så hvor hurtigt tangenten slås an, og “oversætter” dette til en tone og afspiller lydfilen i den tilsvarende styrke.

Dette giver en meget begrænset dynamik i forhold til det akustiske klaver, som jo fungerer anologt, og dermed har ligeså mange varianter af styrke, som pianisten er teknisk dygtig nok til at frembringe. Som erstatning for et klaver leder digitalklaverets formåen derfor tankerne hen på HC Andersens eventyr “Nattergalen”.

I tillæg til dette, virker tangenterne på et digitalklaver anderledes end på et akustisk. Tangenterne på et digitalklaver er lettere og ikke nær så præcise. At tangenterne er vægtede giver selvfølgelig en mere “ægte” følelse, men i bund og grund skyldes det kun, at man benytter en kontravægt i for af en fjeder – ikke at man, som i et rigtigt klaver, flytter noget mekanisk.

Dette gør også, at det kan være et problem at øve noget på digitalklaver og senere skulle spille det på et akustisk klaver. Derfor anbefaler vi heller ikke, at begyndere starter på digitalklaver. Dels lærer man ikke fra starten at danne klang på klaveret, dels kan man ikke nuancere sit spi ordentligtl. Ligeledes træner det lettere anslag ikke håndens muskulatur til at kunne styre denne nuancering. Under alle omstændigheder bør klaveret udskiftes til et akustisk instrument, når man har spillet i mere end to år.

I sidste ende handler valget mellem de to instrumenttyper om dit budget, hvor meget plads du har at stille klaveret på, og hvad du skal bruge klaveret til. Dog er vi ret sikre på, at alle ville vælge et akustisk klaver, hvis det er muligt.

Hvis du ønsker at spille akustisk, men har behov for at kunne tage hovedtelefoner på af og til, er den rigtig løsning for dig et klaver med “silent”.Med silentfunkton i et akustisk klaver, får du mange af digitalklaverets fordele med. Læs mere herunder.

hvordan kan vi hjælpe dig?

Du er velkommen til at kontakte os via nedenstående formular.
Du kan også ringe til os på +45 66 118 222.

Kontakt

Odense

Bangs Boder 28-30, 5000 Odense C

København

Bohrsgade 7-13, Carlsbergbyen, 1799 København V

+45 66 118 222
pianoteket@pianoteket.dk