C. Bechstein Selection Center Denmark

PIANOGUIDE

Klima og vedligehold.
Læs vores pianoguide.

Her på siden kan du læse om de overvejelser du bør gøre, når du overvejer at anskaffe et instrument…

KLIMA OG VEDLIGEHOLD

For at du kan have glæde af dit klaver og for at dit klaver ikke bliver beskadiget, er der nogle faktorer, du skal være opmærksom på.

Luftfugtighed

Luftfugtigheden er klart den faktor som påvirker klaverer og flygler mest. Derfor er det også vigtigt, at du holder øje med den.

I moderne huse med genveks og udluftning via ventilationsanlæg bliver indeklimaet let for tørt. Generelt skal den relative luftfugtighed helst være over minimum 40% Luftfugtigheden kan du måle med et hygrometer. Selvom luftfugtigheden er over 40%, kan huse med ventilationsanlæg stadig være problematiske, idet luften er i konstantbevælgelse og derfor virker udtørrende.

Det samme gør sig gældende huse med brændeovne eller hård gulvvarme, hvor den utørrende varme konstant siver op gennem instrumentet.

Hvis klaveret er udsat forudtørring kan der ske mange fatale ting. Resonansbunden kan revne, stemmenaglerne kan blive løse, så klaveret ikke længere kan holde stemning og alle skruer i mekanikken kan blive løse, med skade på lejer og limninger i mekanikken tager skade.

Er indeklimaet derimod for fugtigt – ofte i meget gamle huse – giver det andre problemer. Er luftfugtigheden over 60% i længere periode, er der risiko for skader på dit instrument – specielt hvis temperaturen er lavere end 17 grader Celcius, hvilket den aldrig bør være med et instrument i stuen.

Skader som følge af fugt er typisk rustne strenge med forringet klang og brudstyrke til følge, træghed i mekanikken, som følge af stramme lejer i mekanikken, og træge tangenter på grund af opsvulmede filtforinger. Efter længere tids fugtpåvirkning vil også hammerhovederne blive påvirket, således at klangen i instrumentet bliver ulden.

Det er også udsvingene i luftfugtigheden, der påvirker klaverets stemning. Dette skyldes at træet i klaveret arbejder, i takt med udsvingene.

Har du mange udsving i luftfugtigheden (kan have at gøre med hvor meget og hvordan dit hus arbejder og forstærkes ofte af ventilation, som hurtigt trækker vejret udenfor ind) eller er dit indeklima skadeligt for dit instrument, anbefaler vi at du installerer en Dampp Chaser. Du kan læse mere om Dampp Chaser løsningen under TILBEHØR.

Vi anbefaler ligeledes, at du lader dit instrument stemme minimum én gang årlig. Dels for at du har glæde af dit instrument, men også for at klaverstemmeren kan hjælpe dig med at holde øje med eventuelle faresignaler i forbindelse med dit indeklima.

hvordan kan vi hjælpe dig?

Du er velkommen til at kontakte os via nedenstående formular.
Du kan også ringe til os på +45 66 118 222.

Kontakt

Odense

Bangs Boder 28-30, 5000 Odense C

København

Bohrsgade 7-13, Carlsbergbyen, 1799 København V

+45 66 118 222
pianoteket@pianoteket.dk